Jezelf wegen tijdens het afvallen: in Afvallen
 
 

Jezelf wegen tijdens het afvallen


Als je begint met afvallen dan ben je veel gefocust op de weegschaal. Iedere week verlies je gewicht en hierdoor krijg je meer motivatie. Als je bent aangekomen is het een heel ander verhaal. Je voelt je dan al snel neerslachtig. Dit is te begrijpen. Je hebt goed je best gedaan maar het resultaat is niet te zien op de weegschaal. Dit is echter geen probleem. Afvallen is gericht op de lange termijn. Dat betekent ook dat je niet iedere week vooruitgang kunt boeken. Dat is nu eenmaal hoe het werkt.
Laat je emoties niet te veel leiden door wat de weegschaal zegt. Iedereen verliest vet op een andere manier. De één heeft er meer tijd voor nodig dan de ander. De ene week kun je een kilo afvallen maar de andere week blijf je stil staan in gewicht. Dit hoeft nog niets te betekenen en het is helemaal geen reden om je slecht door te voelen. Als je een gezond eetpatroon hebt aangenomen en gezonder bent gaan leven is er niets om je zorgen over te maken. Dat is al een overwinning op zich waar je jezelf voor mag belonen. Afvallen gaat niet alleen om het gewicht maar ook over hoe je je voelt.

Hoe snel kan ik afvallen?

Hoe snel iemand afvalt hangt af van veel verschillende factoren. Het kan in het begin heel snel gaan maar later kan het heel langzaam gaan. Het kan echter ook stabiel minder worden. Hoe dat bij jou zal zijn is moeilijk te voorspellen. Niemand kan van tevoren zeggen hoeveel je gaat afvallen. Het hangt vooral af van je eigen inzet en doorzettingsvermogen. Over het algemeen gaat men uit van een halve kilo tot een hele kilo per week minder. Dit voorkomt dat het te snel gaat en het wordt gezien als een gezond gewichtsverlies per week. De volgende tips kunnen je helpen:

 • Eet niet meer dan toegestaan door je dieet
 • Eet voldoende en zeker niet te weinig
 • Sporten kan het afvallen versnellen
 • De hormonen bij vrouwen kunnen zorgen voor gewichtsschommelingen
 • Drink voldoende water

Hoe vaak moet ik mezelf wegen?

Het is verleidelijk om jezelf vaak te wegen. Veel mensen wegen zich zelfs elke ochtend. Het probleem met elke dag wegen is dat je dan geen goed beeld hebt van je vooruitgang. Er zijn dagelijks schommelingen in het gewicht. De ene dag ben je zwaarder dan de ander zonder dat je iets anders gedaan of gegeten hebt. Dit kan door verschillende oorzaken komen zoals vochtretentie, zout inname of door hormonen in het lichaam. Het wordt daarom aangeraden om je eens per week te wegen. Doe het iedere week op dezelfde dag en ongeveer dezelfde tijd. In de ochtend voordat je gegeten hebt is het beste moment om jezelf te wegen.

Manieren om vooruitgang te meten

Het is niet nodig om de weegschaal te gebruiken om de vooruitgang te meten. Niet iedereen is aan het afvallen voor een strakker lichaam. Er zijn mensen die het doen voor alleen een plattere buik of voor de gezondheid. Iemand met een hoog cholesterolniveau wil dit bijvoorbeeld verlagen door af te vallen. De vooruitgang is dan niet te meten met een weegschaal maar wel op een andere manier. De kilo’s zijn niet alleen het belangrijkste bij het afvallen. Er zijn veel meer factoren. De vooruitgang kan op de volgende manieren worden gemeten:

 • Meten van het cholesterolniveau
 • Omtrek van de buik, borst, dijen en heupen
 • Meten van de bloeddruk
 • Meten van het glucosegehalte
 • Meer energie voelen
 • Verder kunnen lopen
 • Kleinere maat kleding
 • Jezelf beter voelen
Jezelf wegen tijdens het afvallen

Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel